Вашата количка

Вторник-Петък: 10:00ч.-18:00ч. Съб: 11:00ч.-18:00ч

Последвайте ни:   

Първото семейство от нашата кауза

Историята на Мирослав и неговите три деца – Роза, Гергана и Пламен

Живееще в с. Рогош, Област Пловдив 

Ноември 2023г.  / Нашето първо семейство, на което ще помогнем

Кои са те:

Преди 17 години Мирослав се влюбва в своята съседка Галя (от ромски произход) и като един много влюбен мъж, започва да изпълнява всяко нейно желание. Раждат им се двете дъщери, Роза на 16 години и Гери на 10 години към днешна дата.

Проблемите им започват от самото начало. Галя не желае да работи, има странни отношения към Миро и към децата, пише си с други мъже, изпада в кризи и отказва да се лекува. 

Родителите на Галя работят в даден период от живота си в Протугалия и цялото семейство заминава да живее там с надеждата, че ще настъпи спокойствие. Две години децата не ходят на училище, Миро работи каквото намери, жена му отказва да се труди. Животът им става все по-непоносим предвид изневерите и странното поведение на Галя. Ражда се и синът им Пламен, на 4 г. днес.

Миро решава, че не могат да продължават по този начин и се прибират в България. Многократно се разделят и пак се събират. Галя проявява агресия и към Миро и към децата. Най-страшното е, че си пише постоянно с други мъже и се опитва да въвлече в това и най-голяма си дъщеря Роза. Отвлича Гергана и 10 дни са в неизвестност. Мирослав и майка му търсят момиченцето къде ли не. Накрая Галя я връща.

Мирослав прави многократни опити да заведе жена си на психиатър, тъй-като поведението й става все по-непредсказуемо, агресивно и странно.

Най-важното е, че е изпълнен със страх да не отвлече отново децата. Нямат официален брак и това усложнява условията. Включително няма право на детски предвид това, че  няма пълни права над децата, за които се грижи и дава мило и драго.

Съдебни дела:

Водят дела, на които Галя не се явява. Миро иска да получи родителски права, за да е сигурен, че с децата няма да се случи нищо лошо и да се грижи спокойно за тях. 

Към момента Миро има заповед за незабавна защита от 13.07. 2023г. И Галя няма право да се доближава до него или до децата. Разходите по делата са постоянни, включително е трябвало да плати за служебния защитник. Вярвам, че ще осигурим адвокат, който  да погледне документите и да ни даде отговори на някои въпроси.

Къде живеят:

Миро и децата живеят на втория етаж в къщата на баща си в с. Рогош. Миро работи в сервиз за гуми. Постоянно търси допълнителна работа, за да успява да набави най-належащите храна и дрехи за децата. Умее да шпаклова, да боядисва. И е готов да помага на хора в нужда с тези свои умения. Защото е съгласен, че човек е важно да дава, не само да получава. Както на тях ще помогнем, така и той и децата са съгласни да помагат с каквото могат.

 Успял е да обзаведе двете стаи и малката, но уютна кухничка, в която Роза готви и помага с топла храна. В кухнята има хладилник, печка и пералня.

Нашето усещане:

Това, което видяхме с Петко е едно измъчено семейство, с тежка съдба, което копнее да живее в сигурност, в спокойствие и във вяра. Страх ги е от майката и нейните роднини и докато не получи Мирослав пълно попечителство над децата няма да има спокойствие в дома им. Аз лично имам усещането, че до съвсем скоро той все още е вярвал, че жена му ще се промени и ще живеат заедно отново. Миро се разплаква многократно докато разказваше историята им, особено когато споделяше за отношението на Галя към децата. 

Ваня, майката на Миро, която ми звънна за помощ, беше дошла за срещата. Живее в Асеновград и там работи. Децата уикендите често са при нея и тя помага с каквото може.

Децата не смееха да се усмихнат, но в продължение на двучасовата ни среща и всички разкази се отвориха към нас и ни повярваха. Довериха ни се. 

Определено момичетата имат нужда от психолог, който да им спечели доверието и да проведе няколко срещи, за да осъзнаят какво поведение от страна на майката е нормално. Както и към света.

Посъветвах Миро да отделя всяка вечер време за децата и заедно да четат, да играят на различни игри. Гери не иска да учи и живота й е безразличен. Напълно загубено в реалноста дете. Пламен е малък и все още живее с усещането за спокойствие благодарение и на сестра си Роза, която се грижи и за тримата. Роза е силно момиче и много искам да я видя успяла и щастлива.  

Много силно вярваме, че заедно ще им помогнем. Призовавам хората от  региона да се включите с каквото можете. 

От какво имат нужда: 

Хранителни продукти: всичко, за което се сетите като ориз, боб, захар, брашно, консерви….

Почистващи препарати и козметика: мокри кърпички, тоалетна хартия, кухненска хартия, перилни препарати, дезодорант, шампоан, балсам

Миксер, за да прави десерти Роза.

Лаптоп/компютър 

За ремонта на хола и на стълбището: материали за шпакловане, обзавеждане, ламинат, плочки за стълбището, боя за стълбище 

Книги, игри – всякакви

Дрехи и обувки: в табличката ще намерите подробности.

Услуги: някой да помогне с английски, химия, физика на Роза. Психолог и за двете момичета е неоходим. Адвокат, който да погледне делата им. Имат документи, аз имам копия.

Кой може да се включи:

Всеки, който има желание от региона. Разбира се дори да не сте, а имате от липсващите им неща, сте добре дошли. Който иска да продължи да им помага и след ноември месец, ще може, като ще ви направим директна връзка. В случай, че живеете в съседно село, моля ви пак да се свържете с Александра в края на месеца и на нея да предадете всичко. 

МОЛЯ ВИ да ми изпращате с какво ще помогнете на мейл – shop@chicolatti.com или пишете във фейсбук, но само под самата публикация, или на лично в месинджър КОЙ, С КАКВО ЩЕ СЕ ВКЛЮЧИ, ЗА ДА НЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ ЩЕ ИЗПРАТИМ 5 МИКСЕРА, 3 КОМПЮТЪРА И 10 ЧИФТА БОТУШИ 26 РАЗМЕР ПРИМЕРНО. И други семейства ще имат нужда… 

Координатор за семейството в Пловдив:

Александра Пещерска, Тел. 0877112743

Адрес за изпращане ЗА ВАША СМЕТКА НА ПРОДУКТИ: Пловдив, офис Еконт комплекс Гербера

Всички продукти се изпращат в периода 27 – 29.11.2023г. За да може на 30.11.2023г. Алекс да ги получи, да ги занесе, да ги предаде, да направи снимки и да ви покажем как сме помогнали.

Chicolatti принос:

След като видим вие какво ще осигурите, ние ще закупим липсващи материали/продукти с 10% от нашия месечен оборот. 

За въпроси, ми пишете, звънкайте до 19.00ч., от понеделник до петък включително!

БЛАГОДАРИМ ВИ ДОБРИ ХОРА! Всеки може да помогне, стига да поиска!

Силвия – 0888312050

Вашият коментар
Translate »